FODERVÄRD

Hos oss på S*Mumsikoff sätter vi kattens psykiska och fysiska hälsa i första hand. Därför är det viktigt att våra katter lever i bra miljöer med det sällskap varje enskild katt behöver. Vi kan tyvärr inte ha alla våra avelskatter hemma hos oss då vi inte har plats och inte vill riskera eventuella stressmoment som kan uppstå i stora kattgrupper. För att inte tala om att har man flera katter kräver det mycket tid och energi för att varje katt ska känna sig sedd och ompysslad. Pga detta söker vi ibland fodervärdar till våra kommande kattungar och avelsdjur. Om ni känner er manade att vara fodervärdar eller vill veta mer är ni välkomna att kontakta oss. Att vara fodervärd är ett stort ansvar, på denna sida har vi samlat lite information som är viktig att känna till.

Vad innebär ett fodervärdskontrakt egentligen?

 

Som fodervärd får du en katt av oss i förtroende. Det är ingen kostnad för katten kontant till oss, om inte annat överenskommes (halvfodervärd innebär ett reducerat pris + en/två kullar) och man "betalar" för sig genom den möda man lägger ner på att a. antingen ha kull hemma hos sig, b. lämna ifrån sig honan över en 4 månaders period för att ta kull hos uppfödaren (sällan vi tillämpar detta) eller c. står ut med att ha en fertil hane hos sig under en viss, i förväg diskuterad, tid. Man kan säga att man får katten, men uppfödaren behåller avelsrätten. När man får en katt på foder skrivs ett fodervärdsvatal som inkluderar alla villkor; som vem som ska betala vad, hur länge avtalet gäller, vad fodervärden kan och inte kan göra med katten. När katten är "färdig" vad gäller aveln, då kastreras den och fortsätter leva sitt liv som en älskad sällskapskatt hos sin fodervärd. På så sätt undviker man onödiga flyttar och katten har en stabil tillvaro med sin familj samtidigt som vi har möjlighet att fortsätta med avelsarbetet. 

 

Här är några utav dem generella villkoren i våra avtal (för mer utförlig information, var vänlig kontakta oss):

- Fodervärden betalar för kattens allmänna underhåll såsom mat, sand, leksaker, klätterträd etc.

- Fodervärden åtar sig att hålla katten tillgänglig för eventuella parningar/utställningar inplanerade av oss

- Vi betalar försäkringspremien under fodervärdstiden, men fodervärden betalar självrisker vid eventuell sjukdom

- Vi betalar för eventuella skador under parning eller vet. vård vid förlossningar samt alla tester som krävs för parning

- Vi betalar för alla kostnader kring kull - mat, sand, leksaker etc. 

- Katten tillfaller fodervärden ENDAST då den har kastrerats.

Vem kan vara fodervärd?

 

Först av allt, som med alla avtal, måste personen i fråga vara myndig för att avtalet ska vara giltigt. Eftersom vi gärna vill ha snabb och bra kontakt med våra fodervärdar så vill vi att ni ska bo i närheten av oss. Vi sätter sällan ut honor hos fodervärdar som bor utanför Stockholm. Vill man ha en hane på foder ser vi helst att man bor max ca 1 timme ifrån Stockholm. Andra alternativ kan diskuteras om fodervärden åtar sig transport av katten från och till Stockholm eller på annat sätt har kunskap som gör att närhet inte blir lika viktigt. Vi samarbetar även med uppfödare i andra delar av Sverige, så hör av er om ni har funderingar så kan vi diskutera mer. 

 

Tyvärr så kan vi inte acceptera att våra fodervärdar har fertila katter i hemmet (om inte man vill ha en hona på foder och redan har en fertil hona) då vi inte vill ha problem med tjuvparningar eller dominansproblem etc. Vi ser gärna att våra fodervärdar är utställningsintresserade men detta är absolut inget krav. Vi föredrar att inte placera våra katter hos allergiker, speciellt då fertila hanar och små kattungar kan vara extra allergi-provocerande (vi är allergiker själva och har märkt detta). Varje katt har sina speciella behov och därför kan våra fodervärdskontrakt och behov se lite olika ut.

 

Många gånger är fodervärdskap ett bra sätt att "prova på" uppfödning utan att ha det stora ansvaret av att planera och hålla koll på alla detaljer - det är en bra start och man får direkt en mentor på köpet i form av uppfödaren! Däremot är det viktigt att man som fodervärd på förhand uttrycker att man är intresserad av att kanske börja föda upp själv - att ta en katt på foder innebär inte att man får avla på den själv och leder inte heller per automatik till att man kan få köpa en katt till avel av oss. 

Vad är då haken?

 

Allt må låta som en dans på röda rosor, men det finns en orsak till att vi som uppfödare inte tar ut nån, eller endast delvis, kontant betalning - en fodervärdskatt är INTE en gratiskatt.

 

Det är väldigt viktigt som fodervärd att tänka på dem eventuella problem som kan uppstå och vilket stort ansvar det innebär att vara fodervärd. Detta är inte ett försök att skrämma bort någons intresse, men som fodervärd är det bra att ha tänkt på hur man hanterar ett fodervärdskap och de eventuella problem som kan uppstå.

 

Om man tar en hona på foder måste man räkna med att sitta uppe och vaka över honan då hon ska ha kull. När kullen väl är född måste man oftast sitta hemma i ca 3 dagar (förutsatt att allt går bra) innan man kan gå hemifrån - kattungarna är små och behöver tillsyn. Om det uppstår komplikationer måste man i vissa fall stödmata kattungarna dygnet runt med 2-3 timmars mellanrum. Dessutom ska man ha möjlighet att hålla en kull kattungar hemma hos sig tills dem är ca 4 månader gamla, det är fantastiskt och roligt, men samtidigt är Cornish rex inte kända för att vara lugna och de kan stöka till och busa en hel del. Självklart hjälper vi till och vi kräver att alltid bli meddelade då förlossning är på gång för att kunna hjälpa till och vara med, men vi kan inte heller flytta in hemma hos er, varför man måste ha intresset och viljan att läsa på, ta ansvar och lyssna på råd/instruktioner. 

 

Om man har en hane på foder måste man räkna med att han i värsta fall kan börja markera (urinmarkera). Dessutom får man inte glömma att många hanar skriker på nätterna/kvällarna och man får helt enkelt vänja sig vid det en kortare period. Självklart är detta inte nödvändigt och våra närvarande hanar har inte varit särskilt svåra att hålla fertila, men man vet aldrig och inga garantier finns. Självklart krävs en god kommunikation och vi vill inte tvinga någon att leva med en skrikande och kissande hane, samtidigt kan vi inte kastrera en hane så fort något sker, utan en kortare period måste man klara av. Vi hjälper till med tips och trix under tiden och kan i vissa fall ta hem hanen under en kortare period för att avlasta fodervärden. Belöningen kommer däremot när hanen har blivit kastrat då kastrathanar är det gosigaste som finns! 

 

Om ni vill ha mer info om detta eller komma i kontakt med våra fodervärdar för referenser är det bara att hör av er.

I'm in! Vad gör jag nu?

 

Vi söker fodervärd lite då och då, ibland planerat långt i förväg och ibland blir det bara så. Kolla vår kattungesida för uppdateringar om vi eventuellt har en katt tillgänglig just nu, annars går det bra att höra av sig med en allmän intresseanmälan. 

 

Om man vill bli fodervärd är det bra att börja tidigt och ta kontakt med oss. Skriv och berätta om er själva, er familj och hur ni bor. Om ni är ute efter en hona får ni gärna berätta om tidigare erfarenheter som kan vara till nytta om ni ska ha kull. Vi vill lära känna er så mycket som möjligt innan ni får en foderkatt då det är ett stort ansvar och mycket tillit krävs för båda sidor. Ni får gärna komma över och träffa katterna, följa med oss på utställning och lära känna kattvärlden innan ni får hem en katt. Förhoppningsvis klickar det och vi känner oss båda trygga och ni blir vårt nästa foderhem och om det går riktigt bra, kanske vi blir vänner för livet.

 

Att vara fodervärd är på många sätt fantastiskt och är en möjlighet att komma riktigt nära, få ha kattungar hemma eller bara få hem drömkatten man alltid velat ha. För att komma i kontakt med oss, maila på mumsikoff@aim.com.